Strešna kritina je lahko odločitev estetskega pomena

Danes imamo na voljo že ogromno različnih strešnih kritin, s katerimi si lahko pokrijemo streho. Te strešne kritine, oziroma vrste, pa se med seboj razlikujejo, glede na trpežnost in pa predvsem izgled. Tako pa si lahko za različno vrsto hiše, izberemo različno vrsto strešne kritine, saj se bodo nekatere bolje podale zraven, kot druge.

V kolikor pa pogledamo statistiko, lahko opazimo, da je opečna strešna kritina najbolj pogosta vrsta, kar pa ni težko ugotoviti. Že v kolikor pogledamo ven iz hiše, bomo lahko hitro opazili, da je skoraj da vsaka hiša pokrita s opečno strešno kritino. To pa je zato, ker so te strešne kritine zelo enostavne za gradnjo, poleg tega pa so tudi cenovno dostopne, ter se zelo lepo podajo stilu hiš, ki prevladuje v Sloveniji.

Seveda pa imamo na voljo še veliko drugih strešnih kritin. Zelo pogosta je tudi kovinska strešna kritina, oziroma pločevinasta strešna kritina. Ta je tudi zelo lahka, tako da z inštalacijo ni večjih problemov. To, da pa je lahka, pa še ne pomeni, da ni trpežna. Ker je narejena iz posameznih kovinskih plošč, so te zelo trdne. Tako je takšna strešna kritina lahko odporna na praktično vse vremenske razmere, kar pomeni, da ne bi smeli imeti težav z njo. Poleg tega pa je tudi kovinska strešna kritina bolj primerna za nekoliko bolj moderen stil hiš.

Strešna kritina je lahko odločitev estetskega pomena

Če pa govorimo o modernih hišah, pa moramo omeniti tudi betonsko strešno kritino. Ta strešna kritina pa je ena izmed najbolj trdnih, vendar ima zaradi tega tudi manjšo pomanjkljivost. Takšna strešna kritina ne bo primerna za vsako zgradbo, saj je beton zelo težek. To pa pomeni, da bomo morali imeti zelo trdne nosilne stene, v kolikor želimo imeti betonsko strešno kritino. V kolikor nimamo zadosti močnih nosilnih sten, bomo naleteli na kar veliko težavo, če se vseeno odločimo za to vrsto kritine.